Ronaldo, olası son Avrupa Şampiyonası maçından önce Mbappé ve Martínez tarafından övüldü

Martin Rogers

FOX Sporları İçeriden

Almanya, DÜSSELDORF — Cristiano Ronaldo, Cuma günü son kez Avrupa Şampiyonası'nda sahaya çıkacak olsa bile, bunu kulaklarında saygılı övgülerle yapacaktır.

Roberto Martinez'den, Portekiz teknik direktörü olarak, Fransa'ya karşı oynayacakları kritik Euro 2024 çeyrek finali öncesinde Ronaldo'yu övmek konusunda çıkarı olabilir (FOX ve FOX Sports uygulamasında 15:00 ET'de) ancak muhtemelen şu anda bu konuda herkesten daha fazla bilgiye sahip.

Ve birçok kişinin Ronaldo'nun yerini alarak Avrupa futbolunun en üst düzey oyuncusu olabileceğine inandığı arkadaşı Kylian Mbappé'den de… Ancak kendisi Hamburg'daki mücadelenin diğer tarafında, son dört sıra içindeyken bulunuyor.

Ronaldo'nun Avrupa Şampiyonası kariyeri, Fransa'nın kazanmasıyla sona erecek. Yıldız forvet, son 16 turunda Slovenya'yı penaltılarla mağlup etmesinin ardından Portekiz televizyonuna yaptığı açıklamada, turnuvanın İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nde düzenleneceği dört yıl boyunca ortalıkta görünmeyeceğini söyledi.

Uluslararası kariyerinde neler olacağı ve 2026 Dünya Kupası'na kadar devam edip etmeyeceği ve Suudi Pro Ligi'nde El Nassr'daki kulüp kariyerinin ne olacağı ise merak konusu.

Martinez, Euro 2024'teki her maçta Ronaldo'yu ilk 11'e seçerken verdiği kararın sorgulanmasına rağmen, geri adım atmayı reddetti. Ronaldo'nun gol tehdidi ve deneyimiyle takıma kattığı değerden defalarca bahsetti.

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında bir adım daha ileri giderek Ronaldo'nun antrenman sahasında sergilediği zihinsel yaklaşıma ve bunun Portekiz takımının geri kalanını nasıl yükselttiğine dair nadir bilgiler verdi.

“Benim için her zaman öyledir – her gün yeni bir gün gibi görünüyor,” dedi Martinez. “Her şeyi kazanmış bir oyuncuyu, milli takım için oynadığı maç sayısı, attığı gol sayısı ve getirdiği tazelik açısından çok sayıda rekoru olan bir oyuncuyu görmek önemlidir.

“Bu yüzden, bizim için milli takım olarak bu bir örnek, her gün kazanmak isteyen biri, her gün yarışmak isteyen biri. Geçmişte yaptıklarını unutup, bugün kendini adamış biri olduğunda, ayrıcalıklı hissedersiniz.”

🎥
Cristiano Ronaldo: Slovenya'ya karşı en iyi anlar | Oyuncu Kamerası

Fransa forveti Mbapp'a gelince, Ronaldo'ya hayranlığı gençliğinde başladı. Evindeki duvara Ronaldo posterleri asardı, oyununun bitmek bilmeyen YouTube kliplerini izlerdi ve genel olarak her şekilde onu taklit etmeye çalışırdı.

2018 Dünya Kupası'nda büyük bir turnuvayı kazanan (Ronaldo 2016 Avrupa Şampiyonası'nı kazandı) ve bu yaz Real Madrid'e transfer olan Ronaldo, bunu başarma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

“Bu, Cristiano'ya, oyuncuya karşı her zaman duyduğum hayranlıktır,” dedi Mbappé. “Zaman içinde onu tanıma ve onunla birçok kez konuşma şansım oldu. Hala temas halindeyiz.

“Bana her zaman tavsiyelerde bulunmaya ve neler olup bittiğiyle ilgili güncel kalmaya çalışıyor. Futbolda yaptığı her şey için ona karşı oynamak bir onurdur.

“O her zaman oyunun efsanesi olacak. Madrid'de harika bir hikaye yazmayı umuyorum, ancak kesinlikle Cristiano'nun hikayesinin geri kalanını yazmak için oraya gitmeyeceğim. Madrid'de yaptığı şey benzersiz.

“Onun ne olduğunu, ne olduğunu takdir etmelisiniz. Hiçbir zaman kıskanç bir insan olmadım, bu yüzden sadece oyuncunun büyüklüğüne hayranlık duymak istiyorum.”

Fransa ve Portekiz, çeyrek finallere giderken karışık deneyimler yaşadılar. Mbappé, Fransa'nın Avusturya'ya karşı 1-0 kazandığı ilk maçta sakatlandı ve defans oyuncusu Kevin Danso ile çarpışması sonucu burnunu kırdı.

Hollanda ile 0-0 berabere kaldığı maçı kaçırdı ve Polonya ile 1-1 berabere kaldığı maçta maskeli olarak geri döndü. Ateş gücü göz önüne alındığında, Fransa turnuvada açık oyundan gol atmadı, son 16 turunda Belçika'ya karşı galibiyet golü Jan Vertonghen'in kendi kalesine attığı golle geldi.

Portekiz, Çekya karşısında son dakikalarda attığı golle açılış maçını kazandı, Türkiye'yi ezdi geçti ve çok sayıda oyuncusunu dinlendirdikten sonra Gürcistan'a kaybetti, ancak Ronaldo dinlendirilmedi.

En dramatik gece ise Salı günü yaşandı. Ronaldo, Slovenya'ya karşı uzatmalarda penaltıyı kaçırınca gözyaşlarına boğuldu, ancak kaleci Diogo Costa'nın kahramanlıklarıyla başarılı penaltılarda bir vuruşla golü buldu.

Martinez'in Ronaldo'dan daha fazla form görmesi gerektiğini söylemeye en çok yaklaştığı an, arka oda ekibinin kullandığı istatistiksel analizden bahsettiği zamandı. Ronaldo, turnuvadaki oyuncular arasında en çok şut atan oyuncu oldu, 20 şutla, ancak henüz gol atamadı.

“Eleştiri iş tanımının bir parçasıdır,” dedi Martinez. “Bilgilerim var ve her bir oyunu ayrı ayrı hazırlıyoruz. Karar vermemiz gereken çok fazla veri var. Bu da bunun bir parçası.

“Takımımızın oraya ulaştığını, risk aldığımızı ve oyunları kazanmak için oyuncuların yeteneklerini kullanmak istediğimizi gösteren birçok istatistik var. Ancak, doğru, yakaladığımız şansları değerlendirmeliyiz.”

Martin Rogers, FOX Sports için köşe yazarıdır. Onu Twitter'da @ adresinden takip edinBay RogersFOX Ve günlük bültene abone olun.

TAKİP ETMEK FOX Sports deneyiminizi kişiselleştirmek için favorilerinizi takip edin

Cristiano Ronaldo

Kylian Mbappe

UEFA Avrupa

UEFA Euro'dan daha fazlasını alın Oyunlar, haberler ve daha fazlası hakkında bilgi almak için favorilerinizi takip edin