Kurumsal finansman arayışı içinde olan ASI, Miras 2.0’ı Benimseyin programını başlattı | Dünya

Hindistan Arkeolojik Araştırması (ASI) Pazartesi günü, şirketlerden anıtlardaki kolaylıkları CSR (Kurumsal Sosyal Sorumluluk) fonlarından finanse etmelerini isteyecek olan Mirası Benimseyin 2.0 programını başlattı.


Çıkar grupları, www.indianheritage.gov.in adresindeki özel bir web portalı aracılığıyla bir anıtın mülkiyeti veya bir anıtın belirli olanakları için başvuruda bulunabilir. Burada satın alınmayı bekleyen anıtların ayrıntılarını, ayrıca boşluk analizini ve olanakların finansal tahminini bulacaksınız. (HT arşivi)

Birliğin Kültür ve Turizm Bakanı G. Kishan Reddy, programın, şirketlerin anıtların gelecek nesiller için korunmasına yardımcı olabilmesi için iş dünyası paydaşlarıyla işbirliğini teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

“Merkezi ve devlet otoriteleri, vakıflar, kurumlar, STK’lar, şirket ofisleri ve paydaşlar gibi sosyal kuruluşlar, kültürel kalıntıların tanıtılması konusunda savunuculuk yapmalıdır. Reddy, “Bir Mirası Benimseyin 2.0 programının amacı, merkezi olarak korunan anıtlarda ziyaretçi deneyimini geliştirmek, olanakları iyileştirmek ve ülkenin kültür ve miras değerini arttırmaktır” dedi.

Program, Turizm Bakanlığının 2017 yılında uygulamaya koyduğu programın revize edilmiş versiyonudur.

Çıkar grupları, www.indianheritage.gov.in adresindeki özel bir web portalı aracılığıyla bir anıtın mülkiyeti veya bir anıtın belirli olanakları için başvuruda bulunabilir. Burada satın alınmayı bekleyen anıtların ayrıntılarını, ayrıca boşluk analizini ve olanakların finansal tahminini bulacaksınız.

Birliğin kültür bakanı Meenakashi Lekhi, programın önceki versiyondaki boşluklar giderildikten sonra yeniden başlatıldığını söyledi. “Önceki şemada ele alınması gereken boşluklar olduğu için şemayı revize ettik. Bu, G20 başkanlığının ülkemizin kültürel mirasını sergilemek için bir fırsat olması açısından uygun bir zamanda geldi” dedi Lekhi, Indira Gandhi Ulusal Sanat Merkezi’ndeki programın açılışında.

Hindistan’da çok sayıda anıt bulunmasına rağmen insanların bunları yeterince takdir etmediğini söyledi. Katılan herkesin işbirliğini istedi ve kolektif mirasımızı koruma zamanının geldiğini söyledi. “Miras terk edilirken şirketin parasının büyük kısmı da kullanılmıyor… Sanat ve el sanatları destek olmadan ayakta kalamayacağından, mirasımıza sahip çıkmanın zamanı geldi. Artık bir araya gelmenin ve boşlukları belirlemenin zamanı geldi” dedi Lekhi.

Bakan, miras mirası için paydaş seçme sürecinin, çeşitli paydaşlarla dikkatli bir değerlendirme ve görüşmelerin yanı sıra her anıttaki ekonomik ve kalkınma fırsatlarının değerlendirilmesinden sonra gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

Yenilenen programın başlatılmasına ek olarak, Hindistan’ın kültürel mirasını sergileyen bir mobil uygulama (Hindistan Miras Atlası) ve miras alanlarında çekim için izin alma sürecini dijitalleştirecek bir izin portalı da başlatıldı.

Lekhi, izin portalının insanların çekimler ve diğer faaliyetler için gerekli izinleri almasını kolaylaştıracağını söyledi. “İnsanlar bizi sürekli arıyor ve farklı yerlerde film veya fotoğraf çekmek için izin başvurusunda bulunmak için yardım istiyorlar. Şeffaflığı ve sorunsuz operasyonları artırmak için yetkilendirme portalını başlattık” dedi.

Ülke genelinde 3.696 ASI anıtı koruma altındadır. Önceki plana göre, Kızıl Kale de dahil olmak üzere yaklaşık dört ila beş anıt, farklı tüzel kişiler tarafından devralındı.

Ek Genel Müdür (İdare) Gurmeet Chawla, önceki programın çeşitli paydaşları ve seviyeleri kapsadığını, revize edilen programın ise yalnızca YSZ tarafından korunan anıtlara odaklandığını söyledi. “Daha önce ışık ve ses gösterileri, tercümanlık merkezleri gibi gelir getirici faaliyetlerden elde edilen fonların nasıl kullanıldığı konusunda yeterli netlik yoktu. Bunun kârlı bir proje olmadığını, elde edilecek gelirin anıt için kullanılacağını artık açıkça ifade ettik. Ayrıca onlara, teşekkür komitesinin anıtın estetiği ve ahlakıyla tutarlı olması için anma töreninde onlara sınırlı kredi vereceğimizi de söyledik.” dedi Chawla.


  • YAZAR HAKKINDA


    Sadia Akhtar, Hindustan Times’da eğitim, miras ve çeşitli konuları ele alan bir muhabirdir. Aynı zamanda mülteci toplulukları hakkında da yazılar yazıyor, cinsiyet ve sosyal adaletin kesişimindeki hikayeleri takip ediyor. HT’nin Delhi ekibine katılmadan önce siyaset, eğitim ve mirasla uğraştığı Gurugram ve Mewat’ta rapor verdi. …ayrıntılı olarak görün