Delhi-NCR’de büyük dizel jeneratörlere yönelik yasak Pazar günü yürürlüğe giriyor | Dünya

YENİ DELHİ: 19 kW veya daha fazla kapasiteye sahip dizel jeneratörlerin (DG) çalıştırılmasına ilişkin yasak, sonradan takılan emisyon kontrol cihazları veya çift yakıt kitleriyle donatılmadıkları sürece Delhi-NCR’de 1 Ekim Pazar gününden itibaren yürürlüğe girecek.


Dizel jeneratörlere (DG) yönelik yasak, acil durum güç kaynağı olarak kullanılan jeneratör setleri için de geçerlidir.

Ulusal Başkent Bölgesi’ndeki Noida, Greater Noida ve Gurugram gibi tüm ilçeler için geçerli olacak kısıtlama, Hava Kalitesi Yönetim Komisyonu (CAQM) tarafından 8 Haziran’da paydaşlara düzenleme yapmaları için zaman tanınması emrini verdi.

Karar ayrıca Pazar gününden itibaren NCR genelindeki endüstriyel, ticari ve yerleşim alanlarında acil durum güç kaynağı için büyük dizel jeneratör setlerinin kullanımını da yasaklıyor.

Emisyon kontrol cihazları (ECD’ler), parçacıklar ve gazlar gibi kirleticileri yakalamak için makinelerin egzozuna bağlanır. Çift yakıt modu kitlerinin kullanılması, makinenin dizel ve doğal gaz gibi birden fazla yakıtla çalışmasına olanak tanır.



8 Haziran tarihli emre göre, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğalgaz, biyogaz, propan veya bütanla da çalışan, gücü 19 kW’ın üzerinde olan dizel jeneratör setleri çalışmaya devam edebilecek. Ayrıca kış aylarında kirliliğin artırılmasına yönelik Aşamalı Müdahale Eylem Planı (GRAP) kapsamında getirilen kısıtlamalarla da kullanımları sınırlı değil.

DG, doğal gaz ve dizelden oluşan ikili yakıt modunda çalışmak için 19 kW ile 125 kW arasında bir güce ihtiyaç duyulduğunu belirtir. CAQM, bu tür DG setleri için, maksimum iki saat süreyle çalışmalarına izin verilecek GRAP dönemi dışında herhangi bir kullanım kısıtlaması olmayacağını söyledi.

125 kW ile 800 kW arası güce sahip DG ünitelerinin her ikisi de çift yakıtlı modda çalıştırılmalı ve emisyon kontrol cihazlarıyla donatılmalıdır. Ancak GRAP sırasında bu tür DG setleri için herhangi bir kısıtlama olmayacaktır.

800kW’ın üzerinde çıkışa sahip jeneratör setleri, çift yakıtlı kitler veya ECD’ler ile güçlendirilmelidir ve bu tür jeneratör setleri üzerindeki kısıtlamalar yine yalnızca maksimum iki saat çalışabilecekleri GRAP sırasında geçerlidir. Birlik Çevre Bakanlığı’nın 3 Kasım 2022’de açıkladığı katı standartları karşılayan, 800 kW’ın üzerinde kapasiteye sahip yeni jeneratör setlerinde herhangi bir kısıtlama olmayacak.

“İkili yakıt kitlerinin ve/veya emisyon kontrol cihazlarının (ECD’ler) garanti edilmesi durumunda retrofitinin en geç 30 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. Aksi takdirde, gravür kısıtlamalarının yürürlükte olmadığı dönemler de dahil olmak üzere, NCR’nin herhangi bir yerinde, DG setinin kullanımına hiçbir koşulda izin verilmeyecektir.” CAQM’nin 8 Haziran tarihli emrinde belirtildi.

CAQM, bu kış için DG cihazlarının asansörler, ISBT’ler, havalimanları, sağlık tesisleri, metro istasyonları, kanalizasyon arıtma tesisleri veya telekomünikasyon ve veri hizmetleri gibi temel ve yeni ortaya çıkan hizmetlerde kullanıldığı önceki yılların aksine GRAP kapsamında herhangi bir istisna olmayacağını vurguladı. enstitülere gitmelerine izin verildi. Geçen yıl yenileme yapılması gerekmesine rağmen, bu temel hizmet kategorileri için hâlâ muafiyet talep edilebiliyordu.

“Heyecan verici bir haber! Hindustan Times artık WhatsApp kanallarında
Bağlantıya tıklayarak bugün abone olun ve en son haberlerden haberdar olun! Buraya tıklayın!