Artık Değer Kuramına Göre Krizin Sebebi Nedir ?

Sabrinnisa

Global Mod
Global Mod
Artık Değer Kuramına Göre Krizin Sebebi Nedir?

Artık değer kuramı, Karl Marx’ın kapitalist sistemin ekonomik dinamiklerini açıklamak için geliştirdiği önemli bir teoridir. Bu kuram, üretim sürecinin merkezinde yer alan “artık değer” kavramı üzerine inşa edilmiştir ve kapitalist toplumda ekonomik krizlerin ortaya çıkışını anlamada kritik bir rol oynamaktadır. Artık değer kuramına göre ekonomik krizler, kapitalizmin doğasında var olan yapısal çelişkilerden kaynaklanmaktadır. Bu makalede, Marx’ın Artık Değer kuramı çerçevesinde ekonomik krizlerin nasıl ortaya çıktığına dair detaylı bir inceleme yapılacaktır.

Artık Değer Nedir?

Marx’a göre, üretim süreci, işçilerin emek gücünü kullanarak mal ve hizmet üretmeleri üzerinden işler. Ancak işçi, emek gücünü satan bir varlık olarak, bir kapitalist için sadece yaptığı iş kadar değer yaratmaz. İşçilerin çalıştığı süre zarfında, iş gücünün maliyeti (yani işçinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan ücret) ancak o kadar bir değer yaratır. Fakat, işçilerin üretim sürecinde yarattığı gerçek değer, onlara ödenenden çok daha fazladır. Bu fark, "artık değer" olarak adlandırılır. Artık değer, işçilerin üretim sürecinde yaratıp kapitalistlerin sahip olduğu, işçiye ödenmeyen ve kar olarak kapitaliste kalan değerdir.

Marx’a göre, bu artı değer, kapitalistlerin kârlarını oluşturur ve sermaye birikiminin temelini atar. Kapitalist üretim, işçilerin yarattığı değerin kapitaliste aktarılması üzerinden işler. Kapitalist bu artı değeri elde etmek için işçileri daha fazla çalıştırmaya, üretim araçlarını verimli kullanmaya ve rekabet ortamında maliyetleri düşürmeye çalışır.

Artık Değer Kuramına Göre Krizlerin Sebepleri

Artık değer kuramı, kapitalist sistemdeki krizlerin, üretim sürecinin yapısal çelişkilerinden kaynaklandığını öne sürer. Bu çelişkiler, kâr oranlarının düşüşü, aşırı üretim ve talep yetersizliği gibi faktörlerden doğar. Bu bölümlerde, krizlerin sebeplerine dair detaylı bir inceleme yapılacaktır.

1. Kâr Oranlarının Düşüşü

Marx, kapitalist ekonominin uzun vadede kâr oranlarının düşmesi eğiliminde olduğunu belirtmiştir. Bu düşüş, “düşen kâr oranı yasası” olarak bilinir. Artık değer üretiminin temelinde emek gücü ve üretim araçlarının birleşimi vardır. Ancak zamanla kapitalistler, daha fazla kar elde etmek amacıyla makineleri ve teknoloji gibi sermaye yoğun unsurları daha fazla kullanmaya başlarlar. Bu durumda, işgücünün kullanımı azalır ve işçilerin ürettiği artık değer azalır.

Sermayenin teknolojik gelişme ile artması, işçi sayısının azalmasına ve dolayısıyla ücretlerin düşmesine neden olabilir. Ancak, üretim araçlarının bu şekilde çoğalması, daha fazla mal üretilmesine yol açarken, bu mal ve hizmetlere olan talep sınırlı kalabilir. Neticede, talep yetersizliği ve aşırı üretim sorunları, ekonomik krizlere yol açar.

2. Aşırı Üretim Krizleri

Marx, kapitalist sistemin aşırı üretim krizlerine yatkın olduğunu savunmuştur. Bu, sistemin doğasında var olan bir çelişkidir. Kapitalistler, her zaman daha fazla üretmek ve daha fazla artı değer elde etmek isterler. Ancak, üretim arttıkça, bu artan mallar için pazarlar sınırlı kalabilir. Bu aşırı üretim, talebin yetersizliği nedeniyle malların satılamaması durumunu yaratır. Sonuç olarak, üretim durma noktasına gelir ve büyük ölçüde işsizlik, mali krizler ve sosyal huzursuzluk ortaya çıkar.

Aşırı üretimin krizlere yol açmasının temel nedeni, kapitalistlerin üretim kararlarını kâr maksimize etme amacına dayandırmalarıdır. Bu, üretimin toplam ihtiyaçtan fazla olmasına ve bu nedenle piyasada talep fazlasının oluşmasına neden olur. Krizler, üretim ile talep arasındaki uyumsuzluk sonucu ortaya çıkar.

3. Talep Yetersizliği ve Sosyal Çelişkiler

Kapitalist ekonomilerde, işçilerin aldıkları ücretler, onların tüketim gücünü belirler. Ancak işçiler, ürettikleri malların değerinin çok altında bir ücret alır. Bu durum, onların satın alma güçlerini sınırlar ve dolayısıyla talep yetersizliği yaratır. Üretim araçlarının kapitalistler tarafından sahiplenilmesi, toplumda büyük gelir eşitsizliklerine yol açar. Kapitalistler, işçilerden daha fazla artı değer elde etseler de, toplumsal sınıflar arasındaki bu eşitsizlik, talep daralmasına neden olur.

Bununla birlikte, gelir eşitsizliğinin ve talep yetersizliğinin doğurduğu sosyal huzursuzluklar, ekonomik krizleri tetikleyen diğer faktörlerden biridir. İşçi sınıfının alım gücünün düşük olması, tüketime dayalı kapitalist ekonomilerde büyümeyi engelleyebilir.

4. Sermaye Birikimi ve Yatırım Krizleri

Kapitalist üretim tarzında, sürekli olarak sermaye birikimi hedeflenir. Ancak, sermayenin birikmesi belirli bir noktada tıkanabilir. Sermayenin, yalnızca daha fazla üretim yapmak için değil, aynı zamanda daha fazla kâr sağlamak için yatırım yapılması gereklidir. Yatırımın aşırı artması, ancak pazarın daralması ve talebin yetersizliği ile birleştiğinde, bir kriz ortamı doğar. Kapitalistler, yeni teknolojilere yatırım yaparken, bu yatırımların karşılığını alamaz ve sermaye birikimi çökebilir.

5. İşçi Sınıfı Direnişi ve Toplumsal Çalkantılar

Kapitalist üretim süreci, işçilerin daha fazla artı değer yaratmak amacıyla daha fazla sömürülmesine dayanır. Ancak, bu durum, işçi sınıfının karşıt hareketleriyle de karşılaşır. İşçiler, daha fazla ücret, daha iyi çalışma koşulları ve toplumsal adalet talepleriyle direnişe geçerler. Bu sosyal direnişler, ekonomik düzeni sarsabilir ve krizlere yol açabilir. Kapitalistler ise, krizleri atlatabilmek için işçi sınıfını daha da sömürme yoluna gidebilirler, ancak bu da toplumsal huzursuzluğu arttırır.

Sonuç olarak, Artık Değer Kuramı ve Krizlerin Sebepleri

Artık değer kuramı, kapitalist ekonomilerdeki krizlerin temel sebeplerini, sistemin yapısal çelişkilerinde ve üretim sürecinin içsel dinamiklerinde arar. Kâr oranlarının düşüşü, aşırı üretim, talep yetersizliği ve gelir eşitsizliği gibi faktörler, ekonomik krizlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Marx’ın bu kuramı, kapitalist sistemin sürdürülebilirliğini sorgulayan ve krizlerin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan önemli bir bakış açısı sunmaktadır. Bu krizlerin, kapitalistlerin kâr maksimize etme çabalarının ve üretim araçlarının tekelleşmesinin bir sonucu olarak şekillendiği söylenebilir. Sonuç olarak, ekonomik krizler kapitalist sistemin doğasında bulunan yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır.